De reis van je leven in Gambia: een 8-daagse actieve retraite

Een retraite in de volheid van het Afrikaanse dagelijkse leven voor iedereen die op een keerpunt in het leven staat. Dit kan een heroriëntatie zijn (werk, pensioen, gezondheid), de start van een sabbatical periode, het bereiken van een bepaalde leeftijd of een ander moment dat je wilt markeren. De week in Gambia geeft je gelegenheid om stil te staan, naar binnen te keren, je te laten verrassen en (weer) te ontdekken wat voor jou van waarde is. Je verzamelt je persoonlijke bagage en selecteert daaruit wat je mee wilt nemen of door wilt geven aan anderen. Maar ook dat waar je afstand van wilt doen.  Tijdens deze retraiteweek krijgt je reis vorm in een persoonlijk reisverslag met aantekeningen, foto’s, beelden, uitspraken en wat zich verder aandient.

Programma
De retraite in Gambia duurt een week waarin je van de kust naar het binnenland van Gambia en weer terug reist.  Elke dag heeft een vaste opbouw en kent een thema binnen ‘ De reis van je leven’, dat in de ochtend wordt ingeleid. Daarna krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een activiteit, waarbij het vooral gaat om ontmoetingen in de Gambiaanse omgeving. In de middag neem je tijd voor reflectie en expressieve verwerking. Aan het programma nemen minimaal 5 en maximaal 8 personen deel. Deze retraitereis is aansluitend met meerdere dagen of weken uit te breiden. Maatwerk is dan mogelijk op basis van je persoonlijke wensen.

Barbara Somers tekent voor de inhoudelijke begeleiding van het programma. Ze heeft een jarenlange ervaring als consultant en trainer in Nederland. In Gambia geeft ze samen het haar man Kawsu Sillah leiding aan Guesthouse Kairoh Garden (www.kairohgarden.com).
Wim van Heeswijk woont en werkt in Gambia en zijn project Soforal Lodge & Cultural Centre (www.soforal.nl)  is mede geïnspireerd op zijn kunstenaarschap. Gedurende het programma begeleidt hij het tot stand komen van het persoonlijke reisverslag.

Verzorgde reis
We bieden je deze begeleide retraitereis aan op basis van volpension. Ver weg van het massa toerisme reizen we in Landrovers en we verblijven in de Kairoh Gardens in Tanjeh aan de kust en Kuntaur in het binnenland. Ze zijn op Afrikaanse leest geschoeid, eenvoudig en hygiënisch. In de retraite zijn enkele excursies ingebrepen en natuurlijk komt ook de West Afrikaanse drum- en danscultuur aan bod.

Praktisch
Reisdata:                    2-9 december 2016/27 januari-3 februari 2017/31 maart-7 april 2017
Reisgezelschap:        minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers
Reisbegeleiding:      Barbara Somers en Wim van Heeswijk
Prijs:                           € 850 voor de retraitereis op basis van volpension
€ 500 indicatief voor een retourticket Amsterdam – Banjul

Mocht deze data je niet schikken, maar wil je wel graag deze retraite doen, dan maken we een individueel programma voor je.

Informatie en aanmelding
Ben je geïnteresseerd? Vraag dan naar het gedetailleerde programma. Schematisch vind je daarin per dag het reisschema terug en welke activiteiten we onderweg ondernemen. We sturen het graag aan je toe. Als je wilt deelnemen aan de reis, ontvang  je van ons een inschrijvingsformulier. Als dat ingevuld bij ons terug is en ook een aanbetaling op de reissom is voldaan, ben je verzekerd van een plaats in het reisgezelschap. Wil je iemand spreken met iemand die deze retraite al een keer heeft gevolgd, dan kan dat ook.

Email
: Wim van Heeswijk of Barbara Somers

Share and Enjoy:
 • Print
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • email
Geplaatst in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld

Senegambia rondreis 15 dagen

Meet Africa!

Senegambia roundtrip in 15 days for € 850

Are you really curious to discover West-Africa? Not by air-conditioned hotels and tourist entertainment? But with journeys and excursions which brings you to the normal daily African life, their different cultures, habits and traditions? Join us, meet Africa!
Meet Africa is a small network organization who is operating in Gambia and Senegal. We make special journeys and excursions which give you an inside look in West-Africa. We only travel in small groups with drivers and guides who like to share their knowledge and experience, who are never tired to give answers on your questions and who brings you to unexpected places.
You are sleeping in local African lodges which are situated in the mid of the African society. You are invited to eat on the African way in small restaurants, but also in family compounds. We make picnic lunches when we are on the road and you can have plenty possibilities to make a stop where you want. Lees verder

Share and Enjoy:
 • Print
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • email
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , | Reageren uitgeschakeld

Cursus “pakket verzenden naar Gambia”.

 Het verzenden van een pakket naar Gambia vereist de nodige kennis. Gelukkig heeft Perry zich hiermee bezig gehouden.  Volumegewichten en HC codes zijn voor hem nu gesneden koek. Lijsten met beschrijvingen van goederen, HC codes etc completeren het geheel.

 Binnen drie dagen was de doos met hulpgoederen van de Coenekoop in Waddinxveen in Gambia gearriveerd. Een aantal slimme douaneambtenaren ter plaatsen dachten snel te kunnen cashen. Door een paar telefoontje naar DHL was dit probleem ook weer opgelost. Vanochtend kreeg ik uit Gambia dan ook het bevrijdende mailtje:

 Ha Hans,

Zoals vaak hier gebeurt, lost het zich allemaal weer vanzelf op. Ongeveer een kwartier nadat je me belde om te zeggen dat ik nog even geen actie moest ondernemen, werd Kawsu door DHL gebeld: hij moest voor 16.00 de doos komen ophalen. Het was een andere man van een ander kantoor. Wij er naar toe en kregen hem zonder morren mee. Niks geen vette rekening voor invoerrechten. Kawsu kon natuurlijk niet wachten en heeft er al in gekeken. Hij is er heel erg blij mee!

Perry de Jong van Complex heeft inmiddels zoveel ervaring met het exporteren en importeren van goederen dat ik gerust een olifant via hem durf in te voeren. Woensdag vertrek in naar Gambia om in Tanji kairohgarden van energiezuinige oplossingen te voorzien.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • email
Geplaatst in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld

Kairohgarden gaat energiezuinig

De voorbereidingen voor mijn reis naar Gambia zijn in volle gang. Voor mezelf nog even de inentingen gecontroleerd, het stempeltje “cholera vrij” gehaald.
De tabletten voor de malaria zijn ook al weer in huis en zo geleidelijk leg ik de nodige spulletjes al in mijn koffer.

Voor de studenten is een les elektriciteitsleer in elkaar gezet. Een avondvullend programma met ook wat proefjes. Ik verheug me al weer op de blijde verwachtingsvolle gezichten.

Voor het Kairohgarden Tanji en Kuntaur zijn de energiezuinig ledlampen, de nieuwe meterkast en divers elektromateriaal vandaag ingepakt. Een aantal goederen konden van de douane niet in de lading, omdat dit discussies zou opleveren over HS codes (wat het ook mag zijn.) Wel heeft het te maken met de waardetaxatie van de goederen. Dus mijn koffer zit nu al aardig vol ;-) )

Samen met Kawsu zullen we medio januari  het electra in Tanji een fikse opknapbeurt geven. Om nog meer energie te sparen zal het vermogen van de verlichting met de helft terug worden gebracht. Door de moderne LED technologie is de lichtopbrengst veel groter en bereiken we tevens een fikse energiebesparing waardoor de door zonnecellen opgeladen accu’s langer mee zullen gaan.

Vanochtend met Complex-E te Waddinxveen de laatste afspraken voor de levering van de goederen gemaakt. De goederen zullen begin januari door DHL naar Gambia worden gevlogen.
Complex-E is sponsor van dit project en heeft haar technologische kennis en goederen belangeloos aan de Kairohgarden beschikbaar gesteld. Rust nu op mijn en Kawsu schouders de zorgen om dit uit te voeren.

Hans Schulz

Share and Enjoy:
 • Print
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • email
Geplaatst in Geen categorie | Getagged , , , , , , | Reageren uitgeschakeld

Voorbereidingen voor bezoek Gambia

Tijdens mijn speurtocht op het internet ter voorbereiding van mijn reis naar Gambia, kwam ik natuurlijk de meest heerlijke Afrikaanse gerechten tegen: Geniet even mee……

Specialiteiten uit de Gambiaanse keuken

Nyombeh Nyebbeh

Een veelvoorkomende schotel in Gambia die bereid wordt met cassave en bonnen. Dit gerecht bevat zeer rijke voedingsstoffen. Andere ingrediënten die gebruikt worden bij de bereiding van de gerechten zijn olie, uien, chili, zout, zwarte peper, water en gebakken red snapper.

Pepeh soep

Een dikke soep die gemaakt wordt van vis of koe.

Domoda

‘Domo’ betekent eten, ‘da’ betekent stoofpot. Dit is een pikante stoofschotel die bereid wordt met geconcentreerde pinda’s, vlees of vis en groenten. Dit gerecht heeft een hoge voedingswaarde. Andere ingrediënten die gebruikt worden voor de bereiding van deze stoofschotel zijn, zout, ui, verse tomaten, aardappelen, wortelen, kool, water, tomatenpuree, citroensap. De stoofschotel wordt geserveerd met rijst.

Caldo

Een schotel van gestoomde vis met een pittig citroenaroma. Andere ingrediënten zijn basilicum, aubergine, verse peterselie, ui, peper, tomaten, pompoen, wortel, kool, plantaardige olie, water en tomatenpuree.

Yassa

Een schotel van kip of vis met een pittige citroen- of limoensaus. Andere ingrediënten zijn peper, zout, ui, knoflook, mosterd, sambal en water. Yassa wordt geserveerd met rijst.

Mbahal

Gerookte vis met aardnoten. Andere ingrediënten zijn bonen, lente-ui, pepers, tomaat en bittere Jatto.

Viskotelet

Voor de bereiding van deze schotel heb je de volgende ingrediënten nodig ui, tomaten, gemalen Bonga-vis, paneermeel, peterselie, zwarte peper, olie, tomatenpuree, pepers.

Jollof rijst

Er bestaan verschillende variaties van de Jollof Rijs. De basisingrediënten voor deze schotel zijn rijst, tomaten, tomatenpuree, ui, zout en rode peper. Naast deze ingrediënten kan gebruik gemaakt worden van alle soorten vlees, groenten of specerijen. paneermeel, peterselie, zwarte peper, olie, tomatenpuree, pepers.

Fufu

Dit gerecht wordt gemaakt van zetmeelrijke groenten zoals wortel of cassave. De cassave wordt verbrijzeld en vermengd tot een dikke pasta. Fufu wordt veel geserveerd bij stoofschotels of soepen.

Gambiaanse eet- en drinkgewoontes

De Gambiaanse maaltijd bestaat hoofdzakelijk uit rijst, kip en vis. Deze worden op traditionele wijze boven een open vuur bereid.

Gambia is een islamitisch land, daardoor wordt er geen alcohol geconsumeerd. Toch produceren ze bier, meer bepaald voor de toeristen. Het lokale bier heet Banyul. De Gambianen drinken voornamelijk thee of water bij hun maaltijden.

Producten uit de Gambiaanse keuken

De belangrijkste ingrediënten in de Gambiaanse keuken zijn pinda’s, pikante pepers, paprika, rijst, kip en vis, maar kruiden en specerijen hebben ook een grote rol. De meeste ingrediënten worden lokaal geteeld. De meest gebruikte ingrediënten, naast pinda’s, zijn pikante pepers en paprika.

Kenmerken uit de Gambiaanse keuken

Gambia is een klein land in West-Afrika dat door de jaren heen heel erg aan de kwaliteit van zijn keuken heeft gewerkt. De keuken kent invloeden van de Italiaanse keuken tot de Libanese keuken.

In de Gambiaanse keuken wordt voornamelijk gebruik gemaakt van vers gevangen vis namelijk,  ladyfish, barracuda, snapper, botervis, kreeft, grote garnalen en oesters.

De lokale gerechten hebben een hoge voedingswaarde dit komt door het gebruik van verse groenten en fruit bij de bereiding van de gerechten.

Bron: http://www.culirama.com

 

Domoda 1

Aantal personen:  4

Ingrediënten: Rundvlees (mag ook lam,schaap,kip), uien, blikje tomaten puree, van die kleine maggi blokjes, knoflook, olie, pindakaas en niet te vergeten een paar heftige pepertjes. Bij voorkeur Madame Jeanette.

Bereidingswijze: 1. in de olie het vlees kort aanbraden.
2. de uien en de knoflook erbij
3. blikje tomaten puree erbij
4. water, pepertjes en een paar maggiblokjes erbij
5. een paar lepels pindakaas erbij en dan nog even laten stoven.

Serveertips: De volgende dag serveren wordt het alleen maar lekkerder van. Wel een beetje lekkere (Basmati) Rijst erbij. En veel bluswater, afhankelijk van hoe pittig je het gemaakt hebt

Domoda 2

Aantal personen:  6

Ingrediënten: 2 middelgrote uien, fijngehakt 3 middelgrote tomaten, kleingesneden 1 theelepel zwarte peper 1 1/2 theelepel zout 2 theelepels chilipoeder, of 4 verse chilipepers 1 kilo kip, in stukken, ontveld 4 eetlepels arachide-olie 200 g pindakaas met stukjes noot 1 1/2 dl lauwwarm water

Voorbereiding: Pureer uien, tomaten, zout en de helft van het chilipoeder ( of de chilipepers) in een keukenmachine of vijzel. Laat hierin de stukken kip enkele uren marineren.

Bereidingswijze: Verhit de olie in een grote, zware pan. Veeg de stukken kip droog en braad ze afgedekt aan in de hete olie. Voeg de marinade toe en laat alles 10 minuten sudderen. Roer de pindakaas los met het lauwwarme water en voeg dit toe. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Voeg het resterende chilipoeder toe en laat het gerecht afgedekt zachtjes gaar stoven.

Serveertips: Serveer hierbij rijst

………… Ik weet wat ik dit weekeinde ga eten!

Hans Schulz

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • email
Geplaatst in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld